SUCHÁ MEDOVINA. Je jednodušší jít prostě do obchodu a koupit na příští schůzku sabatu potřebné věci k jídlu, ale zažijete hodně zajímavých zážitků, když si je připravíte sami....
SUCHÁ MEDOVINA - Potřeby: Dřevěná nádoba, v níž se smíchá med s vodou a nechá se měsíc kvasit za stálé teploty 16 stupňů C. Za druhé je potřebný malý soudek, v němž bude zkvašený nápoj dva až tři roky zrát, než bude připraven k pití. Za třetí, menší nádoba (asi jako zavařeninová sklenice) s přiměřeným uzávěrem, do níž se dá určité množství původního zkvašeného nápoje. Ten se bude používat na občasné doplňování nápoje v sudu, protože jeho objem se za dva až tří roky zrání zmenší. Sud je třeba doplňovat, aby se vyloučila přítomnost vzduchu. Tento přídavný nápoj se dává stranou na začátku výroby medoviny, po měsíci kvašení, v množství asi 10% z celku. Jak se bude tato uzavírací sklenice postupně vyprazdňovat doplňováním do sudu, musí být zbytek stále postupně přeléván do menší a menší sklenice, aby stále vyplňoval její celý objem. V poloprázdné sklenici by nápoj pravděpodobně zoctovatěI a zkazil by i obsah sudu. Když jste si opatřili nádoby, připravte si také pět a půl libry (asi 2,5 kg) kvalitního medu na každý galon (asi 4 l) teplé vody, s níž se má smíchat. Míchejte vodu s medem, dokud se med nerozpustí. Obstarejte si kvalitní vinné kvasinky (např. Sauterne, Sherry nebo Malaga) a připravte je před mícháním medu s vodou. Příprava spočívá v tom, že dáte kvasinky do malé skleněné nádoby a postupně (několik dnů) přidáváte malá množství slabého roztoku medu a vody. Obsah udržujte při teplotě kolem 16 'C. Když se kvašení rozběhne, přidejte zákvas do medu rozpuštěného ve vodě. Teplota směsi má být asi 21 'C. Nádobu s kvasícím obsahem zakryjte volně položenou pokličkou a látkou tak, aby ke kvasící směsi medu a vody měl přístup vzduch, ale nedostal se do ní hmyz a prach. Nápoj by měl prudce kvasit asi týden a po měsíci by kvašení mělo úplně ustat. Likér pečlivě přeceďte a přelijte do sudu. Dobře jej uzavřete a otevírejte jen příležitostně kvůli doplnění, jak bylo vysvětleno. Jestliže med není v prvním fázi sterilízován, je obvykle velké nebezpečí, že zoctovatí. Proto, přestože to může vést k určité ztrátě kvality, bývá zvykem med a vodu nejprve patnáct minut povařit. Zničí to divoké fermenty a zajistí relativně sterilní mošt, do něhož se přidají kvasinky. Soudek a originální nádoba na kvašení by měly být také sterilizovány. Vinné kvasinky se používají z toho důvodu, že dávají vyšší obsah alkoholu než obyčejné pivovarské nebo cukrářské kvasnice.