ŽALUDOVÝ CHLÉB. Je jednodušší jít prostě do obchodu a koupit na příští schůzku sabatu potřebné věci k jídlu, ale zažijete hodně zajímavých zážitků, když si je připravíte sami....
ŽALUDOVÝ CHLÉB - Potřebujete 2 šálky mléka, 2 polévkové lžíce oleje nebo másla, 2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce suchých kvasnic, 4 a 2/3 šálku žaludové mouky (viz dále), 1/3 šálku medu, 1/3 šálku vlažné vody. Nejvhodnější žaludy: z bíIého a zimního dubu. Sbírejte je na podzim, kdy zrají. Příprava žaludové mouky: odstraňte slupky. Vařte celé žaludy nejméně dvě hodiny. Vodu vyměnujte pokaždé, když její barva dosáhne světlehnědého odstínu. Po uvaření by žaludy měly být tmavohnědé. Pečte je hodinu v troubě při teplotě 175 'C. Nakrájejte je najemno a potom je pomelte v mlýnku na mouku nebo jiné potraviny. Opět je osušte v troubě. Znovu je nejméně dvakrát pomelte. Svařte mléko. Vmíchejte do něho olej nebo máslo, med a sůl. Nalijte směs do velké mísy a nechte zchladit tak, aby byla vlažná. Přidejte kvasnice a postupně vmíchejte žaludovou mouku. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Potom je třeba těsto deset minut hníst. Vyvátejte je na tloušťku silného lístkového těsta. Srolujte a vytvarujte z těsta dva bochníky. Vložte je do vymaštěných plechů na chleba. Nechte je přikryté kynout další dvě hodiny. Pečte v troubě předehráté na 190 'C. Vyndejte z trouby a povrch chlebů potřete olejem nebo rozpuštěným máslem.